Sarawak pemimpin wilayah dalam inisiatif ekonomi hijau, komited capai pelepasan sifar bersih menjelang 2050: Abang Johari

Posted on 09 Nov 2023
Source of News: Borneo Post Online

KUCHING, 8 November 2023: Sarawak merupakan pemimpin wilayah dalam inisiatif ekonomi hijau dan kekal komited untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2050. Perkara itu dinyatakan Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg yang menambah, inisiatif itu telah mendapat pengiktirafan dunia.

(Dari tiga kiri) Dr Hazland, Jack, Dr Sim, Len Talif, Tiang serta yang lain menyempurnakan perasmian Majlis Sambutan Hari Alam Sekitar Peringkat Negeri Sarawak 2023, hari ini.

"Sarawak telah mendapat pengiktirafan dan pelawaan daripada kerajaan Eropah, Singapura dan Jepun untuk berkongsi pandangan tentang strategi penyahkarbonan, peralihan tenaga serta inisiatif pembangunan ekonomi hijau. "Keperluan untuk menangani kelestarian alam sekitar bukan lagi perkara yang diperdebatkan, ia adalah keperluan global untuk berdikari dan kesejahteraan," ujarnya.

Beliau berkata demikian menerusi teks ucapan beliau yang dibacakan Timbalan Premier Datuk Amar Dr Sim Kui Hian pada Majlis Sambutan Hari Alam Sekitar Negara Peringkat Negeri Sarawak 2023 di Atrium Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak di sini, hari ini.

Abang Johari berkata, banyak negara kini sedang menilai dasar tenaga mereka serta melabur dalam teknologi hijau untuk menangani iklim global dengan lebih baik, dan Sarawak tidak terkecuali. "Bersama-sama dengan kepimpinan negeri, kita telah memulakan pelbagai inisiatif dengan memanfaatkan trend mega global dalam era globalisasi, pendigitalan, revolusi perindustrian keempat, ekonomi bulat dan ekonomi hijau," jelasnya.

Beliau berkata, antara inisiatif yang diambil kerajaan negeri ialah pembangunan hidrogen sebagai bahan api bebas pelepasan, promosi tenaga boleh diperbaharui dan hijau, pengumpulan dan penyimpanan karbon (CCS), perdagangan karbon dan projek Sisa Kepada Tenaga (WTE) seperti mikroalga untuk penghasilan bahan api penerbangan mampan.

"Usaha ini juga berfungsi sebagai insentif untuk menarik lebih banyak pelaburan ke Sarawak dan penting dalam strategi kejuruteraan semula hasil negeri yang bertujuan meningkatkan pendapatan Sarawak. Selain itu, Abang Johari berkata mengurangkan kesan alam sekitar amat penting kepada kerajaan dan sebarang aktiviti ekonomi serta program pembangunan mesti diseimbangkan dengan faktor alam sekitar.

Beliau menegaskan kerjasama antara agensi berkaitan seperti Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) perlu diperkukuh lagi bagi memelihara alam sekitar. Selain itu, beliau berkata sektor swasta dan industri perlu memainkan peranan untuk meningkatkan kesedaran tentang perlindungan serta pemuliharaan alam sekitar melalui pelaksanaan program tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Dalam perkembangan sama, Abang Johari berkata negeri telah mengumpul 218.779 tan metrik barangan elektronik, kedua tertinggi di negara ini pada 2022, sebagai sebahagian daripada kempen kutipan e-sisa anjuran kerajaan negeri, JAS, pihak berkuasa tempatan dan sektor swasta.

Antara kenamaan yang hadir pada majlis itu ialah Timbalan Menteri Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar Datu Len Talif Salleh, Timbalan Menteri Tenaga dan Kelestarian Alam Sekitar Datuk Dr Hazland Abang Hipni, Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Michael Tiang dan Kontroler Kualiti Alam Sekitar Sarawak Jack Liam. Best viewed with Firefox, Google Chrome in 1920 x 1080 screen resolution.
© Copyright of Natural Resources And Environment Board Sarawak
Last Updated On 18 Jul 2024

Operation Hours :

Monday - Thursday
8:00 am - 1:00 pm & 2:00 pm - 5:00 pm
Friday
8:00 am - 11:45 am & 2:30 pm - 5:00 pm

Payment Counter :

Monday - Thursday
8:30 am - 12:30 noon & 2:00 pm - 3:00 pm
Friday
8:30 am - 11:00 am & 2:30 pm - 3:00 pm

* Close on Saturday, Sunday and Public Holiday
image Announcement