EN  | BM
Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 
 
 
 
 
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | PDPA
Paparan terbaik dengan Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome dan Safari versi terkini dengan resolusi 1280x768 piksel dan ke atas.
Hakcipta Terpelihara © 2016 Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar Sarawak

www.nreb.gov.my/pages.php?mod=feedback_form&menu_id=0&sub_id=29   facebook.com/nreb.sarawak   twitter.com/nreb_sarawak   RSS

Kemaskini Pada: 24 Feb 2018
Versi 8.0.3
 
Persijilan MS ISO 9001:2015Persijilan MS ISO 9001:2015

 

NREB telah dianugerahkan dengan standard kualiti MS ISO 9001:2015 bagi "Proses Pengurusan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA)". Pengurusan proses EIA dibahagikan kepada tujuh (7) aktiviti-aktiviti utama seperti berikut:

 

1. Penilaian Awal

Ini adalah proses permulaan EIA di mana ia menentukan sama ada projek pembangunan yang dicadangkan adalah satu aktiviti yang ditetapkan yang memerlukan EIA.

 

2. Kajian Projek

Aktiviti ini adalah untuk menentukan kedalaman dan perlindungan daripada Kajian EIA. Aktiviti ini akan dijalankan antara Penggerak Projek, ahli-ahli panel dan NREB Perunding EIA.

 

3. Penerimaan dan Pendaftaran EIA

Aktiviti ini adalah untuk memproses dan mendaftar laporan EIA yang diterima daripada penyokong projek atau Perunding EIA mereka.

 

4. Penilaian dan Kajian EIA

Proses ini melibatkan penilaian dan kajian EIA laporan yang dikemukakan kepada NREB oleh Mesyuarat Panel Kajian.

 

5. Kelulusan EIA

Aktiviti ini adalah untuk penyediaan dan pengeluaran kelulusan EIA.

 

6. Pemantauan Pematuhan Kelulusan EIA

Aktiviti ini adalah untuk memastikan bahawa pemaju projek mematuhi Terma dan Syarat kelulusan Laporan EIA dan apa-apa arahan yang dikeluarkan oleh NREB mengenai perlindungan alam sekitar dan penambaikan.

 

7. Penguatkuasaan Ketidakpatuhan Terma dan Syarat-syarat Kelulusan EIA

Aktiviti ini adalah susulan kepada laporan yang tidak mematuhi terma-terma dan syarat-syarat kelulusan EIA dengan menjalankan penyiasatan yang membolehkan kompaun atau pendakwaan dikenakan.

 

> Carta Aliran Proses EIA